010 – reklámok plakátok hirdetések

A hétvégén Budapesten voltam.

Képzelj el egy várost, egy nagyvárost, mindenféle hirdetés, reklám, plakát és neonfény nélkül. A mozgólépcsők mellett nem reklámoznak karácsonyi koncertet. Az épületeken nem lógnak molinók, amik bemutatják, hogy mi az idei téli divat és hogy mit kéne megvenned majd felvenned a karácsonyi koncertre. Az utcaképet nem rondítják el kormányplakátok. A boltok homlokzatán nem csüngenek LED-es hirdetések amik villóznak meg pörögnek meg istentudja mit csinálnak, de elég ízléstelenül teszik. A plázákban nincsenek hatalmas kijelzők, amin sétálnak a nénik meg a bácsik különböző mintájú, anyagú és színű textilekben. Nem szól a boltokban a rádiós reklám. Nincs tele az levelezésed nem kívánt hirdetésekkel. Nem árasztják el a postaládádat a discounterek hirdetőanyagaival.

Mi marad akkor? A szembenézés önmagunkkal. Hogy mire is vágyunk valójában. Hogy vágyunk e egyáltalán anyagi javakra. Hogy mire van szükségünk. Igazából mire van szükségünk. Végiggondolni, hogy mi az, amire szívesen költünk és örömünket leljük benne és mi az amit csak a reklámok plakátok hirdetések és társadalmi elvárások hatására vásárolunk.

Mennyi de mennyi kis „karácsonyi” szar végzi pár hónap múlva a kukában vagy a szoba sarkában porosodva. Gondolok itt azokra a számomra értelmezhetetlen tárgyakra és eszközökre, amiket a hetekben vesz meg a föld lakossága. Karácsonyi mintájú kutyaetetőtál, karácsonyfás telefontok, fagyöngy mintájú törölköző, mikulásos pizsama, csomogalópapírhegyek… emberek! Miért? Hova tartunk? Álljatok meg. Lassítsatok le. Gondoljátok végig. Miért csináljuk ezt? Miért élünk birkaként? Miért hagyjuk, hogy beszippantson minket egy világ, ami nem létezik? Ami nem ad semmit. Ami csak elvesz. Elvesz időt, pénzt, odafigyelést és tudatosságot. Márpedig ez a 4 szerintem elengedhetetlen egy boldog élethez.

Ha ezt olvasod, akkor azt kívánom neked, hogy tudj lelassítani. Merj nem sodródni a marketingóriások által diktált irányba. Merj nem ajándékozni, ha egy porcikád sem kívánja. Merd megengedni magadnak, hogy ez az utolsó öt és fél hét az évből még nyugodtabb legyen, mint az elmúlt 11 hónap. Mert a november és a december az a befordulás, az önreflekció és az otthonmaradás ideje. Ne pazarold az idődet és a pénzedet felesleges dolgokra.  Magadra és a családod jólétére fordítsd, mert te és a családod mindig ott lesztek. A tárgyaid azok nem.

Ölellek! Kata

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

legyél a barátom💛

Ha kíváncsi vagy, hogy a jövőben mi minden fog itt a Coriandellán történni, akkor ne gondolkodj túl sokáig, hanem iratkozz fel a hírlevelemre. Így értesítést kaphatsz, hogyha új bejegyzés vagy recept jelenik meg az oldalon. Már előre örülök neki!